8 cara untuk merangsang pengeluaran kolagen pada kulit

Ini adalah cara untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat dengan meningkatkan tahap kolagen.

Kolagen adalah protein penting, yang diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kulit agar kelihatan muda dan sihat.

Terdapat beberapa cara semula jadi dan tidak invasif yang hebat untuk meningkatkan kolagen, tetapi ada juga beberapa mitos di sekitar kolagen. Orang mungkin ingin mengetahui tentang banyak pilihan untuk meningkatkan kolagen mereka sebelum menambahkan apa-apa jenis rawatan kolagen ke dalam rutin peribadi mereka.

Cara untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat dengan meningkatkan tahap kolagen
Tubuh menghasilkan kurang kolagen seiring bertambahnya usia, menyebabkan kedutan dan sendi kaku.

Kolagen adalah bentuk protein yang paling biasa dan banyak di dalam badan.

Kolagen terdapat dalam banyak tisu otot, tulang, tendon, saluran darah, dan sistem pencernaan.

Walau bagaimanapun, apabila orang bercakap tentang pentingnya kolagen, mereka biasanya membincangkan manfaatnya untuk kulit.

Apa yang kolagen lakukan untuk kulit?

Seiring bertambahnya usia, badan mereka menghasilkan lebih sedikit kolagen. Kekurangan kolagen ini mengakibatkan tanda-tanda penuaan yang biasa. Kedutan, kulit kendur yang telah kehilangan keanjalannya, dan sendi kaku adalah tanda-tanda bahawa badan kurang menghasilkan kolagen.

Apabila tahap kolagen tinggi, kulit lembut, licin, dan tegas. Kolagen membantu sel-sel kulit memperbaharui dan memperbaiki diri. Kolagen juga membantu menjaga kelembapan kulit. Inilah sebabnya mengapa kolagen dilihat sebagai bahan yang sangat penting untuk penjagaan kulit selama ini.

Cara meningkatkan kolagen

Terdapat banyak cara untuk meningkatkan tahap kolagen. Seseorang boleh menambahkan makanan yang berbeza untuk diet mereka, mengambil makanan tambahan, atau menambahkan amalan baru dalam rutin harian mereka.

1) Asid hyaluronik

Asid hyaluronik adalah sebatian penting untuk kolagen pada kulit. Asid hyaluronik terdapat dalam makanan yang kaya dengan asid amino, seperti kacang, sayur-sayuran akar, dan soya. Menambah asid hyaluronik ke dalam makanan melalui makanan dapat dengan mudah meningkatkan kadar kolagen. Asid hyaluronik juga tersedia sebagai makanan tambahan.

2) Vitamin C

Vitamin C adalah salah satu vitamin yang terkenal. Tubuh manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C, jadi anda perlu mendapatkannya dari diet.

vitamin C
Vitamin C adalah bahagian penting dalam diet yang sihat dan boleh didapati dalam makanan seperti buah sitrus dan sayur-sayuran hijau.

Penyelidikan dari Indian Dermatology Online Journal menunjukkan bahawa vitamin C juga memainkan peranan penting dalam melindungi kulit dan membuat lebih banyak kolagen dalam badan.

Banyak syarikat penjagaan kulit menambah vitamin C pada krim pelindungnya dengan alasan yang baik.

Vitamin C boleh diambil sebagai makanan tambahan atau ditambahkan ke kulit, dan terdapat dalam banyak makanan. Buah sitrus, sayuran berdaun hijau, betik, strawberi, dan brokoli semuanya kaya dengan vitamin C.

3) Gel lidah buaya

gel aloe vera

Orang sering menggunakan gel lidah buaya untuk merawat kulit setelah terbakar sinar matahari, atau untuk meredakan ruam. Tetapi a penyelidikan baru menunjukkan bahawa lidah buaya mungkin mempunyai lebih banyak faedah. Daripada menunggu kerosakan kulit muncul dan merawatnya dengan lidah buaya topikal, para penyelidik memberi orang ekstrak aloe yang disebut Aloe sterol untuk diambil secara oral.

Hasil kajian menunjukkan bahawa pengeluaran asid hyaluronik dan kolagen hampir dua kali ganda pada peserta. Terdapat juga pengurangan kedutan wajah yang ketara. Aloe sebenarnya merangsang sel yang betul untuk tumbuh.

Orang mungkin merasa sangat berguna untuk menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi lidah buaya. Aloe boleh digunakan sebagai krim topikal atau diambil sebagai makanan tambahan oral.

4) Ginseng

Ginseng telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional. Kajian diposkan ke Journal of Ginseng Research pada tahun 2012 mendapati bahawa ginseng meningkatkan jumlah kolagen dalam aliran darah.

Ginseng juga mempunyai sifat anti-radang dan anti-oksidatif. Para penyelidik juga menyatakan bahawa ginseng berpotensi untuk menghentikan penuaan sel kulit. Ginseng sering dijumpai dalam bentuk teh, tincture, dan makanan tambahan.

5) Antioksidan

Antioksidan adalah bahan yang membantu melindungi tubuh daripada radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul yang boleh merosakkan tubuh. Tidak semua antioksidan akan meningkatkan penghasilan kolagen, tetapi mereka akan membantu kolagen yang ada untuk melakukan pekerjaan terbaik.

teh hijau
Teh hijau mengandungi antioksidan yang dapat membantu kolagen memperbaharui dan meremajakan kulit.

Terdapat pelbagai jenis antioksidan yang dapat melindungi dan meremajakan kulit dengan pelbagai cara. Antioksidan banyak terdapat di alam dan makanan. Menurut penyelidikan diposkan ke Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti, makanan dan minuman yang mengandungi antioksidan termasuk:

  • blueberry
  • teh hijau (atau EGCG, komponen aktifnya)
  • jodoh yerba
  • ekstrak licorice
  • ekstrak mulberry
  • ekstrak delima
  • ekstrak kopi
  • astragalus
  • kayu manis
  • minyak pati selasih, oregano, dan thyme

6) Retinol

Retinol adalah jenis antioksidan lain yang biasanya digunakan untuk meningkatkan kadar kolagen pada kulit. Retinol membantu meningkatkan jangka hayat kolagen, serta menyekat enzim tertentu yang memusnahkan kolagen, menjadikannya tambahan yang sempurna untuk banyak alat penjagaan kulit.

7) Terapi lampu merah

Beberapa rawatan kulit, seperti microdermabrasion, pengelupasan kimia, dan laser permukaan boleh menyebabkan komplikasi. Selepas rawatan ini, kulit memerlukan banyak masa untuk pulih.

Menurut kajian dalam Seminar Perubatan dan Pembedahan Kutaneus, terapi cahaya merah adalah kaedah cepat dan selamat untuk meningkatkan kolagen pada kulit.

Terapi cahaya merah, atau terapi cahaya laser tahap rendah (LLLT), terbukti dapat meningkatkan pertumbuhan kolagen dan meningkatkan kedutan dan keanjalan kulit. Terapi cahaya merah adalah kaedah non-invasif untuk meningkatkan kolagen yang tidak mempunyai kesan sampingan. Alat terapi lampu merah ada di kaunter, dan orang boleh melakukan rawatan di rumah.

8) Melindungi kulit dari persekitaran

Memakai pelindung matahari
Memakai pelindung matahari akan membantu melindungi kulit daripada pendedahan cahaya matahari dan sinar UV yang merosakkan.
Sel-sel kulit selalu dalam kitaran diciptakan dan dimusnahkan. Namun, ada beberapa faktor, seperti persekitaran, yang memburukkan keadaan. Cuaca yang teruk, pencemaran, pendedahan cahaya matahari, dan juga zarah debu boleh merosakkan kulit.

Sel yang rosak harus diganti, yang mengurangkan tahap kolagen lebih banyak lagi. Penyelesaian mudah untuk ini adalah dengan menjaga kebersihan kulit. Mencuci dan mengelupas setiap hari dapat membantu melindungi kolagen yang sudah ada di kulit.

Pada hari-hari cerah, orang harus selalu memakai pelindung matahari yang baik. Anda juga harus melindungi wajah anda dengan topi bila boleh. Pada hari-hari yang sangat cerah, cermin mata hitam dapat membantu melindungi kolagen halus di sekitar mata juga.

Salah satu kesalahpahaman terbesar mengenai peningkatan kadar kolagen adalah anda boleh menggunakan kolagen secara langsung ke kulit. Selama bertahun-tahun, krim badan, losyen, salap ubat, dan pelembap yang mengandungi kolagen telah mendakwa dapat meningkatkan kadar kolagen.

Namun, sebenarnya molekul kolagen terlalu besar untuk menyeberang ke lapisan bawah kulit dan tidak ada gunanya. Ini bermaksud bahawa membeli beberapa krim di pasaran yang mengandungi kolagen mungkin membazirkan wang.

Salah tanggapan lain mengenai kolagen adalah amalan menambahkan kolagen ke dalam secawan kopi, dan meminumnya sebagai makanan tambahan. Penyelidikan telah mendapati bahawa kafein sebenarnya mempunyai kesan negatif terhadap proses penuaan kulit. Ini bermaksud bahawa kolagen yang ditambahkan pada secawan kopi dapat mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh kafein.

Sekiranya kolagen dan kesihatan kulit menjadi perhatian besar, mungkin lebih baik bagi orang untuk mengelakkan kafein juga.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *