Rawatan lanjutan dengan Mounjaro dan Zepbound membantu orang ramai menurunkan berat badan

Rawatan lanjutan dengan Mounjaro dan Zepbound membantu orang ramai menurunkan berat badan
Pen suntikan Mounjaro dipamerkan di rumah Rachel Graham di Carlsbad, California.
  • Mengambil ubat tirzepatide (Mounjaro dan Zepbound) dalam jangka panjang mungkin penting untuk mengekalkan penurunan berat badan, satu kajian baru mendapati.
  • Kedua-dua orang yang mengambil ubat ini dan kumpulan kawalan yang mengambil plasebo mengekalkan beberapa penurunan berat badan semasa tempoh kajian, tetapi mereka yang mengambil ubat itu kehilangan berat badan tambahan.
  • Penyelidik mengatakan kajian itu menekankan kepentingan membuat perubahan gaya hidup seiring dengan ubat penurunan berat badan.

Orang yang terus mengambil ubat penurunan berat badan tirzepatide mengalami hasil yang lebih baik dengan menurunkan berat badan dan mengekalkannya berbanding mereka yang mengambil ubat untuk tempoh terhad, satu kajian baru mendapati.

Ujian klinikal fasa tiga sebelumnya menunjukkan bahawa ubat tirzepatide, yang dijual di bawah jenama Mounjaro dan Zepbound yang diluluskan baru-baru ini, menghasilkan penurunan berat badan sebanyak 20% atau lebih besar selepas 72 minggu berbanding kumpulan kawalan yang mengambil plasebo.

Percubaan fasa tiga baharu ini mengambil 670 peserta dan berlangsung selama 88 minggu. Semua peserta menerima rawatan dengan tirzepatide selama 36 minggu. Kemudian, peserta secara rawak diberikan sama ada satu tahun rawatan tambahan atau suntikan plasebo.

Para penyelidik melaporkan bahawa mereka yang kekal menggunakan ubat kehilangan tambahan 5% daripada jumlah berat mereka, menambah sehingga sekitar 25% secara keseluruhan. Walaupun kumpulan plasebo mengekalkan beberapa penurunan berat badan walaupun mereka mendapat 14% daripada berat badan mereka, penyelidik di Weill Cornell Medicine dan NewYork-Presbyterian di New York melaporkan.

Kajian ini telah ditaja oleh Eli Lilly dan Syarikat, pengeluar kedua-dua Mounjaro dan Zepbound.

Bagaimana tirzepatide berfungsi untuk penurunan berat badan

Tirzepatide tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai agonis reseptor glucagon-like peptide-1 (GLP-1), yang termasuk ubat seperti semaglutide, yang dijual di bawah nama Wegovy dan Ozempic.

Walau bagaimanapun, tirzepatide berbeza daripada semaglutide dalam beberapa cara penting.

“Tirzepatide ialah molekul tunggal yang mengikat dan mengaktifkan bukan sahaja reseptor GLP1 tetapi juga reseptor kedua – reseptor polipeptida insulinotropik (GIP) yang bergantung kepada glukosa,” jelas Dr. Dan Maselli, pakar perubatan obesiti dan endoskopi bariatrik di True You Penurunan Berat Badan di Atlanta yang tidak terlibat dalam kajian itu.

“Pengaktifan reseptor GIP mempunyai kesan yang sama seperti pengaktifan reseptor GLP1, dan kesan sinergistik daripada dwi-binding ini mungkin menjelaskan mengapa penurunan berat badan daripada tirzepatide lebih ketara daripada penurunan berat badan daripada semaglutide,” katanya kepada kami.

Pakar mengatakan bahawa manfaat penurunan berat badan tambahan membantu orang ramai berasa seperti berbaloi untuk terus menggunakan ubat.

“Kajian ini konsisten dengan kajian lain bahawa terdapat kadar residivisme yang tinggi dengan pesakit penurunan berat badan apabila mereka berhenti mengambil ubat,” kata Dr. Mir Ali, pakar bedah bariatrik dan pengarah perubatan MemorialCare Surgical Weight Loss Centre di Pusat Perubatan Orange Coast di California yang tidak terlibat dalam kajian itu.

“Kajian telah menunjukkan bahawa tirezepatide mempunyai lebih banyak penurunan berat badan daripada ubat lain, malah Ozempic. Apabila pesakit melihat keputusan penurunan berat badan yang baik, mereka lebih cenderung untuk meneruskan pelan rawatan,” katanya kepada kami.

Penemuan penting dari kajian penurunan berat badan Mounjaro

Ubat ini, seperti ubat lain yang serupa, melihat kebanyakan penurunan berat badan pada bulan-bulan awal selepas memulakan rawatan.

Selepas itu, penurunan berat badan adalah tambahan, jadi kajian yang menunjukkan kepentingan kekal pada ubat untuk penyelenggaraan penurunan berat badan adalah kritikal, kata pakar.

“Percubaan itu mengajar tentang keupayaan dan batasan tirzepatide,” kata Maselli. “Kita dapat lihat di sini bahawa sepanjang tahun berikutnya, orang ramai bukan sahaja terus menurunkan berat badan tetapi juga melihat peningkatan dalam ukuran penyakit kardiometabolik — seperti rintangan insulin (cth hemoglobin A1c), kolesterol, indeks jisim badan dan lilitan pinggang. . Penemuan ini menunjukkan bahawa ubat tirzepatide adalah alat yang menggerunkan bagi mereka yang mencari rawatan untuk obesiti.

Apa yang difikirkan oleh doktor tentang kajian Mounjaro

Walau bagaimanapun, walaupun mungkin menarik untuk mengatakan bahawa tidak mengejutkan bahawa kajian yang ditaja oleh pengeluar ubat mendapati bahawa mengekalkan ubat dalam jangka panjang adalah tindakan terbaik, kebanyakan pakar yang dirujuk berkata kualiti kajian itu adalah baik.

“Kajian ini ditaja oleh dan ditulis kebanyakannya oleh pekerja Eli Lilly dan ketua dan pengarang lain juga mempunyai hubungan yang sangat kuat dengan industri farmaseutikal dengan banyak konflik yang dilaporkan,” kata Dr Meredith Warner, seorang pakar bedah ortopedik dan pengasas Baton Rouge, Louisiana. The Well Theory yang tidak terlibat dalam kajian ini.

Tetapi secara keseluruhan, Warner memberitahu kami bahawa “kajian itu mempunyai kuasa yang baik dan nampaknya tiada masalah dengan analisis statistik.”

Sebaliknya, kajian ini sebahagiannya mengesahkan apa yang doktor katakan mereka sudah tahu tentang penurunan berat badan.

“Kajian ini menguatkan bahawa obesiti adalah keadaan penyakit kronik, kompleks, progresif, dan berulang dan ubat-ubatan ini adalah rawatan tetapi bukan penawar,” kata Maselli. “Pada masa 88 minggu tamat, orang dalam kumpulan plasebo dari minggu 36 hingga 88 telah memperoleh semula lebih separuh daripada berat yang mereka hilang dari minggu 0 hingga 36 menggunakan tirzepatide. Ini menekankan apa yang telah difahami oleh profesion perubatan dalam perubatan obesiti berikutan kesusasteraan semaglutide: ubat-ubatan ini mesti diteruskan dalam jangka panjang untuk mengekalkan peningkatan dalam berat badan dan penyakit kardiometabolik.

“Ini, sudah tentu, mengecewakan pesakit untuk mendengar, kerana ramai yang ingin memotong dan tidak menambah pada senarai ubat mereka ubat yang dikaitkan dengan perbelanjaan luar saku yang ketara dan gangguan bekalan.”

Walau bagaimanapun, perubahan gaya hidup juga memainkan peranan penting dalam memulihkan kesihatan metabolik, dan tiada ubat atau prosedur perubatan yang boleh menyembuhkan semuanya.

“Tidak kira apa intervensi yang digunakan, jika pesakit tidak membuat perubahan diet dan gaya hidup yang kekal, jangka panjang, mereka boleh mendapatkan semula berat badan,” kata Ali. “Ubat-ubatan dan pembedahan adalah alat untuk membantu pesakit membuat perubahan ini; seperti mana-mana alat lain jika digunakan dengan betul, ia boleh berfungsi dengan baik.”

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *