Ekstrak ginkgo biloba boleh mempercepatkan pemulihan otak selepas strok

Ekstrak ginkgo biloba boleh mempercepatkan pemulihan otak dalam minggu pertama selepas strok.

Ekstrak ginkgo biloba boleh mempercepatkan pemulihan otak selepas strok
Penyelidikan baru mencadangkan ekstrak ginkgo biloba mungkin membantu dalam rawatan pemulihan strok.

  • Kajian awal baru-baru ini menyerlahkan perkembangan yang menjanjikan dalam rawatan pemulihan strok.
  • Penyelidik mendapati bahawa pesakit strok iskemia-mereka yang mengalami strok yang disebabkan oleh pembekuan darah-menunjukkan peningkatan dalam fungsi kognitif pada fasa pemulihan awal apabila diberikan suntikan intravena ekstrak ginkgo biloba dalam tempoh dua minggu pertama selepas strok mereka.
  • Penemuan ini menggariskan potensi ubat tradisional dalam amalan perubatan moden dan mencetuskan dialog mengenai penyepaduan rawatan sedemikian ke dalam protokol pemulihan strok.

Menurut kajian awal, yang dibentangkan pada Persidangan Strok Antarabangsa 2024, orang yang mengalami strok iskemia menunjukkan fungsi kognitif yang lebih baik pada peringkat awal pemulihan apabila dirawat dengan suntikan intravena yang mengandungi campuran komponen aktif daripada ginkgo biloba dalam dua minggu awal selepas strok. .

Diekstrak daripada daun kering dan biji pokok ginkgo, yang merupakan antara spesies pokok hidup tertua yang berasal dari Asia Timur, ginkgo biloba adalah herba yang terkenal dalam perubatan tradisional Cina dan juga boleh didapati sebagai makanan tambahan di Amerika Syarikat.

Di China, terapi intravena yang menggunakan sebatian aktif ginkgo biloba lazimnya digunakan untuk rawatan strok, disebabkan oleh sifat antioksidannya yang berpotensi yang boleh melindungi neuron daripada kerosakan.

Walau bagaimanapun, FDA Amerika Syarikat tidak membenarkan ginkgo biloba untuk sebarang permohonan perubatan, dan, mengikut Pusat Kebangsaan bagi Kesihatan Pelengkap dan Integratif (sebahagian daripada Institut Kesihatan Nasional), pada masa ini tidak terdapat bukti yang mencukupi untuk meluluskan penggunaannya. .

Ekstrak Ginkgo biloba membantu pesakit strok memulihkan fungsi kognitif

Dalam kajian baharu ini melibatkan 3,163 orang yang pernah mengalami strok berkaitan penyumbatan ringan hingga sederhana, penyelidik menyiasat bagaimana fungsi kognitif mereka pulih selepas strok.

Para peserta ini, yang secara puratanya berumur 63 tahun dan 36% daripadanya adalah wanita, menerima rawatan di 100 kemudahan di China.

Dalam tempoh 48 jam pertama selepas strok mereka, kira-kira separuh dipilih secara rawak untuk mendapatkan suntikan intravena harian sebanyak 25 mg campuran terbitan ginkgo biloba yang dikenali sebagai GDLM selama dua minggu. Selebihnya disuntik suntikan plasebo setiap hari untuk tempoh yang sama.

Penyelidik menilai kebolehan mental mereka menggunakan Montreal Cognitive Assessment (MoCA), ujian 30 mata langsung yang sering digunakan untuk pesakit strok, pada permulaan, selepas dua minggu, dan kemudian selepas tiga bulan.

Pada mulanya, sebelum sebarang rawatan dan sejurus selepas strok mereka, purata skor keupayaan mental pesakit ini adalah sederhana rendah, iaitu 17 daripada 30.

Bagaimana ginkgo biloba meningkatkan fungsi kognitif

Selepas dua minggu, mereka yang telah disuntik dengan suntikan ekstrak ginkgo biloba menunjukkan lebih banyak peningkatan dalam skor fungsi mental mereka berbanding mereka yang telah diberi plasebo, dengan skor meningkat secara purata 3.93 mata berbanding 3.62 mata.

Menjelang hari ke-90, jurang semakin melebar, dengan kumpulan ginkgo biloba menunjukkan peningkatan yang lebih ketara dalam skor fungsi mental, dengan purata peningkatan 5.51 mata, berbanding peningkatan 5.04 mata dalam kumpulan plasebo.

Para penyelidik menjelaskan bahawa kumpulan yang menerima GDLM menyaksikan kadar 20% lebih tinggi bagi pesakit yang mencapai tahap peningkatan kognitif yang bermakna secara klinikal, menunjukkan bahawa suntikan GDLM boleh meningkatkan fungsi kognitif pada mereka yang mengalami strok iskemia akut.

Walau bagaimanapun, para penyelidik menyatakan bahawa tempoh susulan kajian adalah terhad kepada 90 hari, membayangkan keperluan untuk penyelidikan yang lebih lanjutan untuk memahami kesan jangka panjang rawatan GDLM.

Menghuraikan lebih lanjut mengenai faedah, para penyelidik menyebut bahawa GDLM nampaknya menawarkan perlindungan saraf melalui pelbagai mekanisme.

Mekanisme ini termasuk meluaskan saluran darah otak, meningkatkan keupayaan sel otak untuk menahan paras oksigen yang rendah, dan meningkatkan aliran darah serebrum.

Para penyelidik juga menekankan bahawa GDLM mempunyai kesan antioksidan, anti-radang dan anti-apoptosis (mencegah kematian sel).

Adakah ubat alternatif mempunyai sebarang risiko?

Pernyataan Saintifik Persatuan Jantung Amerika 2022 mengenai penggunaan ubat pelengkap dan alternatif dalam pengurusan kegagalan jantung menekankan bahawa walaupun mungkin terdapat faedah, terdapat juga risiko ketara yang dikaitkan dengan rawatan ini, menekankan kepentingan melibatkan profesional penjagaan kesihatan dalam membuat keputusan.

Pakar menekankan bahawa cadangan untuk penggunaan makanan tambahan yang berhati-hati dalam pesakit kegagalan jantung harus sama digunakan untuk rawatan semua penyakit kardiovaskular, termasuk strok.

Mereka menasihati pesakit strok yang menggunakan gingko biloba atau mana-mana makanan tambahan tanpa berunding dengan doktor mereka.

Walaupun penyelidikan mengenai ginkgo biloba mungkin menjanjikan penjagaan selepas strok pada masa hadapan, keberkesanan dan keselamatannya mesti dibuktikan melalui ujian klinikal untuk memenuhi piawaian ketat yang diperlukan untuk kelulusan FDA.

Doktor José Morales, pakar neurologi vaskular dan pakar bedah neurointerventional di Institut Neurosains Pasifik di Santa Monica, yang tidak terlibat dalam penyelidikan ini, memberitahu kami bahawa: Gingko biloba mempunyai sejarah panjang kesan yang berkaitan dengan meningkatkan fungsi kognitif secara sederhana.

“Kekuatan kajian ini terletak pada reka bentuk kajian (iaitu, percubaan kawalan klinikal rawak dua buta) dan pada orang yang mengalami kejadian sentinel (iaitu, strok iskemia akut) yang diketahui mempengaruhi kognisi jangka panjang,” katanya.

“Bagaimanapun, saiz kesan tidak didedahkan dalam abstrak ini, jadi lebih banyak maklumat diperlukan untuk menilai kekuatan penemuan. Selain itu, kajian ini bukan percubaan antarabangsa, jadi kebolehgeneralisasian penemuan kepada populasi yang pelbagai menjadi persoalan,” tambahnya.

Rachael Miller, pakar pemakanan, pakar herba, dan pengasas Zhi Herbals, yang juga tidak terlibat dalam kajian ini, memberitahu kami bahawa: diketahui umum bahawa lakton terpene dalam ginkgo sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk keupayaannya untuk mengurangkan keradangan dan meningkatkan mental. ketajaman dan ingatan.

Miller menunjuk kepada penyelidikan terdahulu yang menyokong keupayaan ginkgo untuk melindungi neuron yang rosak selepas iskemia.

“Kajian baru ini menarik, dan ia sejajar dengan hasil penyelidikan terdahulu yang dilakukan mengenai ginkgo dan kerosakan iskemia.”
– Rachel Miller

Patutkah saya mengambil gingko biloba di kaunter?

Doktor Morales menegaskan bahawa “Ginkgo biloba mempunyai mekanisme tindakan yang diduga yang melindungi neuron daripada neurotoksisiti beta-amyloid, hipoksemia, dan tekanan oksidatif.”

“Pengarang harus dipuji kerana melengkapkan percubaan ini dan menunjukkan hasil yang signifikan secara klinikal, yang sering sukar difahami walaupun dengan mekanisme tindakan yang munasabah. Penyelidikan masa depan harus dijalankan di beberapa tapak di peringkat antarabangsa dengan populasi yang pelbagai untuk mengesahkan dan mengesahkan penemuan ini, serta untuk menentukan dos yang paling selamat dan paling berkesan. Menjalankan ujian antarabangsa akan meningkatkan kredibiliti dan memudahkan kelulusan kepada populasi klinikal yang besar yang memerlukan sekiranya hasilnya direplikasi pada skala itu.”
– Doktor José Morales

Miller menyatakan bahawa “peningkatan dalam skor MoCa adalah ketara dan boleh menawarkan harapan kepada orang yang mengalami keputusan berkekalan strok iskemia akut.”

“Adalah sukar bagi orang awam untuk meniru keputusan di rumah, kerana kaedah suntikan tidak boleh diakses oleh kebanyakan orang, dan suplemen ginkgo biasanya tidak mempunyai kandungan lakton yang diseragamkan atau dilabelkan. Kandungan daun ginkgo sangat berbeza-beza bergantung pada cara ia dituai,” jelas Miller.

Doktor Morales berkata: pesakit dan orang ramai harus menunggu maklumat tambahan daripada percubaan ini dan/atau ujian berikutnya sebelum menggunakan rejimen dengan suplemen gingko biloba tanpa kaunter, terutamanya memandangkan isu keselamatan berkaitan ginkgo yang diketahui dan interaksi ubat-ubatan.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *