Apa yang perlu diketahui mengenai kudis berkerak

Kudis berkerak adalah jenis kudis yang teruk. Orang dengan kudis berkerak mempunyai sejumlah besar tungau dan telur kudis dalam kerak kulit yang tebal.

Orang juga boleh menyebut kudis berkerak sebagai kudis Norway.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan apa itu kudis berkulit, penyebab, gejala, dan pilihan rawatannya, dan bila anda perlu berjumpa doktor.

Apa itu kudis berkerak?

Kudis berkerak
Kudis berkerak

Kudis berkerak adalah serangan kutu dan telur kudis yang teruk pada kulit. Tungau kudis, Sarcoptes scabiei var hominis, adalah tungau mikroskopik, juga dikenali sebagai tungau gatal manusia.

Tungau kudis hanya mampu membiak pada kulit manusia. Tungau kudis betina masuk ke lapisan atas kulit dan bertelur.

Kudis berkerak berbanding kudis biasa

Sebilangan besar orang dengan kudis mempunyai jangkitan sekitar 10-20 tungau. Orang dengan kudis berkerak mungkin mempunyai sebanyak 4.000 tungau per gram kulit atau jangkitan lebih dari 1 juta tungau.

Orang yang menghidap kudis berkulit juga mungkin mengalami simptom yang berbeza berbanding dengan penderita kudis biasa. Orang dengan kudis berkerak mungkin tidak mengalami gatal atau ruam, yang berlaku pada kudis biasa.

Kudis berjangkit, dan kudis berkerak sangat menular, kerana ia melibatkan serangan tungau yang lebih besar. Kulit berkerak dengan tungau juga boleh jatuh dari badan, membiarkan tungau hidup sehingga satu minggu dengan makanan dan perlindungan dan tanpa memerlukan sentuhan manusia.

Apa yang menyebabkan kudis berkerak

Orang boleh mendapat kudis daripada bersentuhan dengan seseorang yang menghidap kudis. Kudis berkerak dapat menular melalui kontak kulit ke kulit, dan melalui pakaian, tempat tidur, atau perabot.

Pada masa ini doktor tidak mengetahui apa yang menyebabkan seseorang menghidap kudis berkerak daripada kudis biasa. Mungkin ada kaitan antara kudis berkerak dan tahap tinggi sel darah putih yang memerangi penyakit, bersama dengan antibodi IgE dan IgG.

Dua jenis sel darah putih, yang disebut limfosit dan eosinofil, menyerang lapisan kulit dermis. Orang itu juga mempunyai tahap limfosit yang lebih tinggi daripada biasa.

Siapa yang paling mungkin mendapat kudis berkerak?

Sebilangan orang mempunyai risiko kudis berkerak yang lebih tinggi. Faktor risiko merangkumi:

 • usia lebih tua
 • demensia
 • Sindrom Down
 • sistem imun yang lemah
 • HIV
 • kusta
 • limfoma
 • lupus eritematosus sistemik (SLE)
 • penggunaan kortikosteroid atau imunosupresan jangka panjang

Orang yang tinggal di ruang tamu yang sesak juga mempunyai risiko kudis yang lebih tinggi pada umumnya.

Kudis adalah perkara biasa di rumah jagaan dan di tempat kediaman yang sesak di negara kita. Sebabnya, hubungan kulit-ke-kulit yang kerap antara kakitangan dan penduduk boleh menyebabkan kudis merebak dengan cepat.

Gejala dan tanda awal kudis berkerak

Tanda-tanda awal kudis berkerak termasuk tompok-tompok merah pada kulit. Tompok-tompok ini kemudian berkembang menjadi plak tebal.

kudis berkerak
Kudis berkerak

Kawasan biasa di mana kudis berkerak muncul di badan adalah:

 • antara jari
 • di bawah kuku, yang boleh menyebabkan kuku pecah
 • tersebar di telapak tangan dan tapak kaki
 • siku
 • lutut

Orang mungkin tidak mengalami gatal atau ruam yang biasanya muncul dengan kudis. Orang mungkin mengalami sedikit gatal, tetapi gejala ini tidak selalu terdapat pada kudis berkerak.

Rawatan kudis berkerak

Orang perlu merawat kudis yang berkerak dengan cepat untuk mengelakkan penyebaran kudis kepada orang lain. Rawatan mungkin termasuk ubat oral atau topikal atau gabungan kedua-duanya. Ubat-ubatan tersebut termasuk Ivermectin oral, ubat untuk merawat jangkitan parasit, dan racun serangga atau scabisida topikal seperti Permethrin, benzyl benzoat, atau Crotamiton.

Orang juga boleh menggunakan krim keratolitik, yang memecah keratin protein. Krim ini membantu melembutkan plak tebal dan bersisik. Orang mungkin menggunakan asid salisilik 5% -10% dalam krim sorbolene atau 5% asid laktik dan 10% urea dalam krim sorbolena.

Orang perlu menghilangkan tompok-tompok kulit yang bersisik sebelum menggunakan ubat atau krim, untuk membantu racun serangga topikal menembusi kulit lebih dalam.

Orang memerlukan rawatan selama beberapa minggu atau lebih lama sehingga serangan itu hilang. Orang mungkin memerlukan rawatan lebih lanjut jika mereka masih mempunyai tanda-tanda jangkitan kudis setelah sebulan menjalani rawatan.

Ahli keluarga, atau orang yang dekat dengan sesiapa yang menghidap kudis berkerak, juga akan memerlukan rawatan dengan scabisida topikal.

Komplikasi dari kudis berkerak

Dalam beberapa kes, kudis berkerak boleh menyebabkan komplikasi. Komplikasi yang berpotensi termasuk:

 • jangkitan kudis di antara kenalan rapat
 • jangkitan bakteria sekunder
 • penularan semula kudis
 • risiko sepsis yang lebih tinggi pada orang dewasa yang lebih tua dengan kudis berkerak berbanding dengan kudis normal

Diagnosis kudis berkerak

Orang perlu berjumpa doktor untuk mendiagnosis kudis berkerak. Seorang doktor akan memeriksa kulit dengan mikroskop untuk memeriksa liang, tungau, dan kudis telur.

Doktor juga boleh menggunakan teknik yang disebut mikroskopi reflektansi confocal (RCM). RCM adalah kaedah pengimejan tanpa invasif untuk memeriksa epidermis dan dermis kulit.

Bayi dan orang yang hamil mungkin memerlukan biopsi untuk mengesahkan diagnosis dan memastikan rawatan diperlukan.

Prognosis

Kudis berkerak adalah penyakit yang boleh diubati. Penting untuk meneruskan rawatan sehingga tidak ada tanda-tanda jangkitan untuk mengelakkan penularan semula.

Orang yang tinggal di ruang tamu yang sesak, atau mereka yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah, berisiko lebih tinggi untuk dijangkiti semula. Pendidikan mengenai kudis berkerak dan tindak lanjut secara berkala penting dalam membantu mencegah penularan semula.

Risiko sepsis, yang boleh mengancam nyawa, lebih tinggi pada orang dewasa yang lebih tua dengan kudis berkerak dibandingkan dengan mereka yang mempunyai jenis kudis yang biasa.

Menghubungi doktor

Orang perlu menghubungi doktor mereka jika mereka mempunyai kudis berkerak. Doktor yang pakar dalam keadaan kulit, seperti doktor kulit atau doktor penyakit berjangkit, boleh merawat dan mengawasi orang dengan kudis berkerak, dan mana-mana kenalan rapat mereka.

Orang mungkin perlu mendapatkan rawatan di hospital atau kemudahan rawatan lain. Orang perlu berada di bilik peribadi, untuk mengelakkan menyebarkan kudis kepada orang lain.

Ringkasan

Kudis berkerak adalah jenis kudis yang teruk. Orang dengan kudis berkerak mempunyai tungau dan telur kudis yang jauh lebih banyak terdapat di kulit mereka berbanding dengan kudis normal.

Kudis berkerak sangat menular. Penyakit ini boleh merebak dari kontak kulit ke kulit, juga melalui pakaian, tempat tidur, atau perabot.

Kudis yang berkerak biasanya tidak menyebabkan ruam pada kulit atau gatal, tetapi boleh menyebabkan tompok-tompok merah dan plak bersisik pada kulit. Kudis berkerak sering muncul di sekitar tangan dan jari, lutut, siku, dan telapak kaki.

Orang perlu berjumpa doktor untuk rawatan kudis berkerak. Rawatan mungkin termasuk ubat oral dan topikal. Kedua-duanya adalah rawatan berkesan untuk kudis berkerak.

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *