Nanomedikasi RNA novel mengurangkan replikasi HIV sebanyak 73%


Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa nanomedikasi RNA novel boleh mengurangkan replikasi HIV sebanyak 73%.

Nanomedikasi RNA novel mengurangkan replikasi HIV sebanyak 73%
 • Pada masa ini tiada ubat untuk HIV, tetapi ubat-ubatan boleh membantu penghidap penyakit ini menguruskan simptom mereka.
 • HIV masih boleh berkembang menjadi AIDS bertahun-tahun selepas jangkitan, walau bagaimanapun, walaupun dengan pengurusan penyakit.
 • Penyelidik Kanada telah membangunkan cara baru untuk menggunakan RNA untuk membantu melawan HIV menggunakan terapi gen.

Sehingga 2024, kira-kira 39 juta orang di seluruh dunia hidup dengan jangkitan virus kekurangan imun manusia, lebih dikenali sebagai HIV.

HIV ialah virus yang menyerang sistem imun badan dan sel darah putihnya. HIV menjadikan seseorang terdedah kepada jangkitan dan penyakit lain.

Pada masa ini tiada ubat untuk HIV. Doktor boleh menggunakan terapi antiretroviral (ART) untuk membantu menguruskan penyakit ini. Walau bagaimanapun, ia masih bukan penawar, dan HIV masih boleh berkembang menjadi AIDS (acquired immunodeficiency syndrome) selepas 10 tahun atau lebih.

Kini, penyelidik dari Universiti Waterloo di Kanada telah membangunkan satu cara untuk menggunakan asid ribonukleik (RNA) untuk melawan HIV menggunakan terapi gen.

Kajian ini baru-baru ini diterbitkan dalam Journal of Controlled Release.

Apakah yang dilakukan RNA dalam HIV?

Untuk kajian ini, para penyelidik mencipta nanomedikasi baharu yang diisi dengan bahan genetik yang dipanggil RNA mengganggu kecil (siRNA).

“siRNA dipilih sebagai terapi yang berpotensi kerana siRNA boleh direka bentuk untuk mengawal ekspresi gen tertentu dalam badan, ” jelas penulis kajian utama Doktor Emmanuel Ho, profesor bersekutu di Sekolah Farmasi di Universiti Waterloo, menjelaskan kepada kami. “Faedah terapi ini termasuk kemungkinan kesan sampingan yang lebih rendah berbanding dengan ubat molekul kecil konvensional.”

Oleh kerana siRNA boleh menentukan gen atau protein mana yang dihidupkan atau dimatikan dalam sel, penyelidik melaporkan ia menyebabkan pengurangan 73% dalam replikasi HIV.

Selain itu, nanomedikasi baharu ini membantu memerangi isu penyebab HIV terhadap autophagy. Autophagy ialah “program kitar semula” badan, di mana ia menggunakan semula bahagian sel yang lama dan rosak dan juga membantu badan menyingkirkan virus dan bakteria.

“Autophagy adalah proses semula jadi di mana sel kita boleh “mencerna sendiri” protein untuk kitar semula atau bahkan menghapuskan mikrob, ” jelas Doktor Ho. “Malangnya, HIV adalah pintar dan mereka mampu menghalang autophagy dengan menghasilkan protein yang dipanggil Nef.”

Para penyelidik juga menyasarkan gen hos yang dipanggil CCR5 dan gen virus Nef sebagai “strategi pencegahan dwi.”

“Dengan membangunkan kombinasi nanomedikasi yang boleh menyampaikan siRNA khusus untuk Nef dan CCR5, kami berharap dapat mengurangkan ekspresi CCR5 pada sel untuk mengurangkan pengikatan dan jangkitan HIV. Dan jika malangnya, HIV masih mampu menjangkiti sel, maka dengan mengurangkan ekspresi Nef, kita boleh mengaktifkan semula autophagy dalam sel ini supaya mereka boleh mencerna HIV. Ini adalah kajian pertama yang menunjukkan pendekatan serampang dua mata ini untuk mencegah jangkitan HIV.”

— Doktor Emmanuel Ho, pengarang kajian utama

Pendekatan baru untuk memerangi HIV

Kami juga bercakap dengan Doktor Edward Liu, ketua penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Universiti Hackensack Meridian Jersey Shore di New Jersey, mengenai kajian ini. Beliau berkata penyelidikan baharu ini adalah pendekatan baru untuk memerangi HIV.

“Ubat HIV semasa mengganggu kitaran hayat virus pada peringkat yang berbeza, jadi gabungan ubat-ubatan adalah perlu untuk menyekat semua pertumbuhan HIV,” jelasnya.

“Jika HIV terhad kepada sel yang dijangkiti dan sel itu memusnahkan dirinya sendiri, maka virus itu tidak boleh membiak di seluruh badan dan memusnahkan sel imun yang penting, dipanggil sel T penolong. Apabila sel-T penolong yang mencukupi dimusnahkan, sistem imun seseorang itu terjejas dan mereka terdedah kepada jangkitan baru.”

Doktor Liu berkata walaupun doktor mempunyai akses kepada beberapa ubat antivirus yang menghalang pengambilan virus HIV, ubat-ubatan ini tidak begitu berkesan dan tidak boleh menghentikan HIV dengan sendirinya.

“Ubat HIV yang paling mujarab menghentikan kitaran hayat virus, tetapi ia masih mempunyai beberapa kesan sampingan jangka panjang, walaupun lebih kurang daripada ubat HIV generasi pertama. Jika nanomedikasi ini digunakan untuk mencegah jangkitan HIV, ia seharusnya membantu dalam mengurangkan bilangan jangkitan HIV di seluruh dunia. Pencegahan HIV jauh lebih murah daripada cuba merawat pesakit yang sudah dijangkiti.”

— Doktor Edward Liu, pakar penyakit berjangkit

Keperluan berterusan untuk rawatan HIV baru

Doktor Ho berkata, jika tiada vaksin HIV yang berkesan, terapi baharu untuk HIV masih diperlukan.

“Rawatan HIV semasa membantu mengurangkan jumlah HIV dalam badan, tetapi pada masa ini tiada penawar,” katanya. “Tambahan pula, sesetengah pesakit mungkin mengembangkan strain HIV yang tahan dadah, menjadikan rawatan semasa tidak berkesan.”

Kajian terdahulu melaporkan bahawa 10% orang dewasa yang memulakan rawatan HIV mempunyai ketahanan terhadap sejenis terapi antiretroviral yang dipanggil perencat transkripase terbalik bukan nukleosida (NNRTSs).

Selain menghidap AIDS, penghidap HIV berisiko lebih tinggi untuk mengalami beberapa keadaan perubatan, termasuk:

 • penyakit kardiovaskular
 • penyakit buah pinggang
 • batuk kering
 • kriptokokosis
 • radang paru-paru kronik
 • limfoma
 • demensia
 • kanser serviks

RNA boleh membantu melindungi daripada jangkitan HIV

Para saintis membangunkan nanomedikasi baharu ini supaya ia boleh digunakan secara faraj.

“HIV secara tidak seimbang menjejaskan lebih ramai wanita berbanding lelaki,” kata Doktor Ho. “Sebabnya mungkin perbezaan dalam faktor biologi, contohnya saluran kemaluan wanita mempunyai luas permukaan yang lebih besar berbanding saluran kemaluan lelaki, meningkatkan risiko jangkitan HIV.”

“Tambahan pula, di kawasan tertentu di seluruh dunia, disebabkan faktor sosio-budaya, sesetengah wanita tidak dapat berunding tentang penggunaan kondom dengan pasangan seksual mereka, justeru, meningkatkan risiko jangkitan HIV,” sambungnya.

“Dengan membangunkan produk faraj, kami akan menyediakan wanita pilihan tambahan untuk melindungi diri mereka sendiri.”

Doktor Ho berkata bahawa kumpulan penyelidiknya juga sedang meneroka teknologi baharu yang boleh melindungi wanita dan lelaki daripada jangkitan HIV.

“Langkah seterusnya akan termasuk mengoptimumkan lagi teknologi ini untuk meningkatkan keberkesanannya dalam melindungi daripada jangkitan HIV,” kata Doktor Ho. “Kami mungkin mengubah jumlah siRNA yang dihantar atau mengubah komposisi nanocarrier untuk meningkatkan pengambilannya ke dalam sel sasaran.”

Doktor Liu bersetuju ubat faraj boleh membolehkan wanita mempunyai lebih kawalan ke atas kesihatan mereka.

“Sebagai seorang doktor yang mengamalkan, saya ingin melihat apakah kesan sampingan nanomedikasi ini dan sejauh mana keberkesanannya dalam populasi umum dalam pencegahan jangkitan HIV,” kata Doktor Liu.


Sumber maklumat: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168365923008271?dgcid=author

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *