Makan lebih banyak tomato setiap hari mengurangkan tekanan darah tinggi

Makan lebih banyak tomato setiap hari mengurangkan tekanan darah tinggi
Makan lebih banyak tomato telah dikaitkan dengan risiko tekanan darah tinggi yang lebih rendah.
 • Menurut kajian baru, makan tomato dikaitkan dengan kesan menurunkan tekanan darah dan boleh mencegah tekanan darah tinggi pada orang yang lebih tua.
 • Orang dalam kajian yang makan paling banyak tomato atau produk tomato setiap hari mengurangkan risiko tekanan darah tinggi mereka lebih daripada satu pertiga.
 • Tomato mengandungi likopena, yang membantu mengekalkan dinding saluran darah anjal, dan kalium yang membantu menguruskan kesan natrium dan membantu mengawal paras cecair dalam badan.

Bagi orang dewasa yang lebih tua dengan tekanan darah tinggi ringan, satu kajian baru mencadangkan pengambilan tomato membantu menguruskan hipertensi dan mengurangkan risiko mendapat tekanan darah tinggi.

Dalam kajian ini, orang tanpa tekanan darah tinggi yang makan tomato paling banyak atau makanan berasaskan tomato mempunyai risiko 36% lebih rendah untuk mendapat hipertensi berbanding mereka yang paling sedikit makan tomato.

Pada orang yang sudah mempunyai tekanan darah tinggi, terutamanya mereka yang mempunyai hipertensi tahap 1, penggunaan tomato sederhana dikaitkan dengan pengurangan tekanan darah.

Kajian ini melibatkan 7,056 peserta, 82.5% daripadanya mempunyai hipertensi. Mereka disoal mengenai penggunaan tomato harian mereka dan disusun kepada empat klasifikasi: kurang daripada 44 gram sehari, 44–82 gram (perantaraan), 82–110 gram (perantaraan atas), dan lebih daripada 110 gram.

Penulis kajian memerhatikan penurunan tekanan darah diastolik pada mereka yang mempunyai tahap penggunaan tomato tertinggi dan pertengahan berbanding dengan tahap penggunaan terendah. Peserta dengan hipertensi peringkat 1 dan penggunaan tomato pertengahan mengalami penurunan kedua-dua tekanan darah sistolik dan diastolik berbanding peserta yang mengambil tomato paling sedikit.

Tekanan darah diastolik mencerminkan tekanan dalam arteri apabila jantung berehat. Ia dinyatakan sebagai nombor tekanan darah rendah, dengan tekanan darah sistolik, nilai atas, menunjukkan tekanan dalam arteri semasa jantung berdegup.

Bagi orang yang makan lebih daripada 110 gram tomato setiap hari, risiko tekanan darah tinggi berkurangan berbanding mereka yang makan tomato paling sedikit.

Kajian ini diterbitkan dalam European Journal of Preventive Cardiology.

Bagaimana tomato menjejaskan tekanan darah

Walaupun tomato, sebagai ovari bunga masak yang mengandungi biji, layak sebagai buah-buahan, ia biasanya dianggap sebagai sayur-sayuran. Tomato tergolong dalam keluarga nightshade. Sayuran nightshade termasuk lada benggala, terung, rempah seperti cayenne dan paprika, dan kentang, kecuali ubi keledek.

Dua daripada sebatian dalam tomato yang paling mungkin melindungi daripada hipertensi ialah likopena dan kalium.

Pengarang bersama Rosa María Lamuela-Raventós, Ph.D., pengarah Institut Penyelidikan Pemakanan dan Keselamatan Makanan di Universiti Barcelona, ​​membuat hipotesis bahawa “mekanisme kardioprotektif yang terlibat dalam pengurangan tekanan darah mungkin sebahagiannya dikaitkan dengan kehadiran likopena dalam tomato.”

“Lycopene, karotenoid yang paling banyak dalam tomato, bukan sahaja mengurangkan enzim penukar angiotensin dan ekspresi gennya, menghalang sintesis angiotensin 2… tetapi juga menggalakkan penjanaan nitrik oksida dalam endothelium (sel yang melapisi saluran darah) — membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan aliran darah,” jelasnya.

Angiotensin 2 boleh menyempitkan saluran darah, memaksa jantung bekerja lebih keras untuk menolak darah. Ubat tekanan darah yang mengurangkan pengeluaran enzim penukar angiotensin dirujuk sebagai perencat ACE.

Michelle Routhenstein, pakar diet kardiologi dan pakar pemakanan kardiologi pencegahan di EntirelyNourished.com, menyatakan bahawa kalium “membantu mengimbangi paras natrium, mengawal cecair dan membantu menurunkan tekanan darah.”

Tomato: lebih baik segar atau dimasak?

Kepelbagaian tomato bermakna ia boleh dimakan mentah, digunakan dalam salad atau sandwic, atau dimasak dalam sos, dan sebagainya. Kaedah penyediaan tomato bukanlah sesuatu yang disiasat oleh kajian semasa.

Walau bagaimanapun, Dr. Lamuela-Raventós mencadangkan bahawa tomato boleh memberikan manfaat terbesar apabila ia dimasak.

“Saya percaya kajian klinikal masa depan harus mempertimbangkan pemprosesan tomato dan teknik memasak di rumah,” katanya, “kerana bioavailabiliti karotenoid dan antioksidan lain (seperti polifenol) meningkat apabila tomato dimasak,” katanya.

“Terdapat banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang diketahui sebagai antihipertensi,” kata Routhenstein. “Sebagai contoh, bit dan articok adalah sumber kalium yang tinggi, manakala lada benggala merah dan tembikai mengandungi likopena yang tinggi.”

Adakah selamat untuk makan tomato semasa mengambil perencat ACE?

Perencat ACE yang lazimnya ditetapkan untuk penghidap hipertensi boleh meningkatkan tahap kalium, yang boleh memberi kesan buruk kepada orang yang mengalami disfungsi buah pinggang. Dengan tomato yang begitu kaya dengan kalium, mungkinkah penggunaan tomato mengakibatkan masalah bagi orang yang mengambil perencat ACE dengan meningkatkan tahap ini lebih banyak lagi?

Routhenstein tidak mengesyaki, kerana kebanyakan diet moden mengandungi lebihan natrium tetapi kalium tidak mencukupi.

Natrium boleh menyebabkan pengekalan cecair, dan penggunaan berlebihan natrium adalah faktor risiko yang diiktiraf secara meluas untuk hipertensi.

“Sebaliknya, kalium membantu mengawal keseimbangan cecair, mengatasi kesan natrium dengan menggalakkan perkumuhan natrium yang berlebihan melalui air kencing,” kata Routhenstein.

“Keseimbangan ini penting untuk mengekalkan tahap tekanan darah yang sihat dan mengurangkan risiko masalah kardiovaskular,” kata Routhenstein.

Routhenstein berkata bahawa lebihan kalium “boleh mengakibatkan paras kalium yang tinggi dalam darah (juga dikenali sebagai hiperkalemia), yang mungkin membawa kepada degupan jantung yang tidak teratur, kelemahan otot dan masalah jantung yang teruk.”

“Bagaimanapun, risiko ini biasanya dikaitkan dengan suplemen yang berlebihan atau apabila mengambil ubat tertentu (seperti diuretik penjimat kalium seperti spironolactone, amilorida, dan triamterene) tanpa memantau pengambilan kalium.”

Dia mengesyorkan membincangkan pengambilan kalium optimum seseorang dengan doktor.

Mengintegrasikan tomato ke dalam diet harian

Routhenstein menegaskan: “Tomato, dengan kepelbagaian dan nilai pemakanannya, mudah sesuai dengan pelbagai diet mampan, seperti diet Mediterranean atau berasaskan tumbuhan. Daripada salad hingga sos, menggunakan tomato dalam musim, mengawet untuk kegunaan luar musim, menggalakkan kesedaran kesihatan dan alam sekitar.”

Mungkin dengan fleksibiliti dan kelazatan tomato ini, Dr. Lamuela-Raventós berkata:

“Tomato tidak seharusnya dilihat sebagai ‘makanan ajaib’ untuk masalah kesihatan tetapi sebagai elemen penting dalam diet yang pelbagai dan sihat.”

Maklumat tambahan untuk anda: Data pemakanan tomato

Berikut ialah data pemakanan tomato setiap 100 gram:

 • Kalori: 18
 • Air: 95%
 • Protein: 0.9 gram
 • Karbohidrat: 3.9 gram
 • gula: 2.6 gram
 • Serat: 1.2 gram
 • Lemak: 0.2 gram

Tomato juga merupakan sumber yang baik untuk beberapa vitamin dan mineral, termasuk:

 • Vitamin C: Satu tomato bersaiz sederhana boleh memberikan kira-kira 28% daripada Pengambilan Harian Rujukan (RDI).

 • Potasium: Mineral penting, kalium bermanfaat untuk kawalan tekanan darah dan pencegahan penyakit jantung.

 • Vitamin K1: Juga dikenali sebagai phylloquinone, vitamin K penting untuk pembekuan darah dan kesihatan tulang.

 • Folat (vitamin B9): Salah satu vitamin B, folat penting untuk pertumbuhan tisu normal dan fungsi sel. Folat amat penting untuk perempuan mengandung.

Selain nutrien yang disenaraikan di atas, tomato juga mengandungi lycopene, antioksidan kuat yang telah dikaitkan dengan beberapa manfaat kesihatan, termasuk pencegahan kanser dan kesihatan jantung.

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih dan menyimpan tomato:

 • Cari tomato yang pejal dan mempunyai warna yang terang dan sekata.
 • Elakkan tomato yang lebam atau mempunyai bintik-bintik lembut.
 • Simpan tomato pada suhu bilik atau dalam peti sejuk. Jika anda menyimpan tomato di dalam peti sejuk, keluarkannya kira-kira sejam sebelum dimakan supaya ia boleh mencapai suhu bilik dan rasa mereka akan menjadi yang terbaik.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *