Bahan kimia baru menyebabkan sel barah otak merosakkan diri

Para saintis telah menemui sebatian kimia yang memutuskan “bekalan tenaga” ke sel glioblastoma, menjadikannya merosakkan diri. Glioblastoma adalah tumor otak yang sangat agresif.

Bahan kimia baru menyebabkan sel barah otak merosakkan diri
Bahan kimia yang baru ditemui dapat meningkatkan kelangsungan hidup barah otak.

Glioblastoma adalah bentuk barah otak yang mematikan. Tumor glioblastoma muncul dari tisu otak yang melekit dan menyokong, yang mendapat bekalan darah yang mencukupi.

Oleh itu, sangat sukar untuk merawat barah jenis ini; sel-sel malignan membiak dengan cepat.

Kadar survival rata-rata untuk barah yang agresif ini adalah 10-12 bulan. Menurut beberapa kajian, kadar kelangsungan hidup 5 tahun di bawah 10%. [1][2]

Walau bagaimanapun, penyelidikan baru yang dilakukan oleh pasukan saintis antarabangsa mungkin telah menemui cara untuk menghentikan sel-sel barah merebak dengan begitu cepat. Sebatian kimia sintetik baru yang disebut KHS101 memutuskan “bekalan tenaga” ke sel-sel barah ini.

Heiko Wurdak, dari University of Leeds di United Kingdom, memimpin kajian itu, yang diterbitkan dalam jurnal Science Translational Medicine. [3]

Eksperimen makmal mendapati bahawa KHS101 mengganggu mitokondria sel-sel barah. Juga dikenal sebagai “pusat tenaga sel,” mitokondria adalah organel kecil yang bertanggungjawab mengubah nutrien menjadi tenaga. [4]

Dengan mengganggu fungsi mitokondria yang baik, KHS101 mengganggu metabolisme penghasil bahan bakar ini dan menyebabkan sel-sel merosakkan diri.

“Ketika kami memulakan penyelidikan ini, kami menyangka KHS101 dapat memperlambat pertumbuhan glioblastoma, tetapi kami terkejut apabila mendapati sel-sel tumor pada dasarnya musnah ketika terkena,” kata Wurdak.

Seterusnya, para penyelidik ingin melihat apakah sebatian ini dapat menembusi penghalang darah-otak, yang merupakan “penghalang antara saluran darah otak (kapilari) dan sel dan komponen lain yang membentuk tisu otak.” [5]

Halangan ini penting kerana ia membantu melindungi tubuh kita dari patogen seperti bakteria dan virus. Walau bagaimanapun, halangan tersebut mungkin menjadi halangan ketika pakar berusaha memberikan ubat.

Oleh itu, Wurdak dan rakan-rakannya memindahkan sel barah manusia ke dalam tikus dan memberikan sebatian tersebut untuk memeriksa kesannya.

Tikus yang dirawat dengan sebatian mempunyai penurunan tumor mereka 50%, berbanding dengan tikus yang menerima plasebo. KHS101 memang boleh melintasi penghalang darah-otak.

Tikus yang dirawat dengan KHS101 selamat dari penyakit ini, dan tisu yang sihat di sekitar tumor tetap tidak terjejas.

Yang penting, para penyelidik juga mendapati bahawa sebatian ini berjaya merawat semua variasi gen yang berbeza dari sel-sel di dalam tumor.

“Ini adalah langkah pertama dalam proses yang panjang, tetapi penemuan kami membuka jalan bagi pembangun ubat untuk mula menyiasat penggunaan bahan kimia ini, dan kami berharap suatu hari ia dapat membantu memperpanjang umur orang di klinik.”

Heiko Wurdak

Profesor Richard Gilbertson – pakar tumor otak dengan organisasi bukan untung Cancer Research UK, yang tidak terlibat dalam kajian ini – juga memberi komen mengenai penemuan baru ini, dengan mengatakan: “Rawatan untuk glioblastoma pada dasarnya tetap tidak berubah selama beberapa dekad, jadi ada keperluan untuk preklinikal selidik seperti ini untuk mengenal pasti dan mencirikan ubat baru yang berpotensi. “

“Walaupun penemuan ini menggembirakan sebagai bahan kimia eksperimen, ujian dan penyempurnaan lebih lanjut KHS101 diperlukan sebelum percubaan pada orang dapat dimulai.”

Di Amerika Syarikat, hampir 23,000 orang dewasa didiagnosis dengan tumor otak pada tahun 2015. Dari semua tumor otak primer, lebih daripada 50% adalah glioblastoma.

Dokumen rujukan

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK12526/
2. https://www.abta.org/tumor_types/glioblastoma-gbm/
3. http://stm.sciencemag.org/content/10/454/eaar2718
4. http://www.mrc-mbu.cam.ac.uk/what-are-mitochondria
5. https://theconversation.com/explainer-what-is-the-blood-brain-barrier-and-how-can-we-overcome-it-75454

.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *