8 herba yang boleh meningkatkan kesihatan tiroid

Tiada herba boleh menggantikan hormon tiroid, tetapi sesetengah herba mungkin menyokong fungsi dan kesihatan tiroid.

Tiroid ialah kelenjar endokrin yang mengawal pengeluaran hormon tiroid. Apabila ketidakteraturan berkembang dalam tiroid, ia boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang boleh memberi kesan kepada badan.

Penyakit tiroid menjejaskan kira-kira 200 juta orang di seluruh dunia. Artikel ini menilai 8 herba yang boleh menyokong kelenjar tiroid.

Apakah kelenjar tiroid?

8 herba yang boleh meningkatkan kesihatan tiroid

Tiroid adalah kelenjar endokrin yang terletak di leher. Tiroid menghasilkan hormon yang mempengaruhi fungsi dan metabolisme semua sel darah merah yang mengandungi nukleus.

Tiroid menghasilkan hormon yang bertanggungjawab untuk mengawal fungsi badan. Walau bagaimanapun, penyakit tiroid adalah salah satu bentuk gangguan endokrin yang paling biasa di seluruh dunia.

Gangguan tiroid boleh menyebabkan masalah yang berkaitan dengan:

 • peraturan suhu
 • tekanan darah
 • kesuburan
 • metabolisme
 • kesihatan mental

Banyak penyakit tiroid yang berbeza boleh berkembang, termasuk:

 • hipertiroidisme, di mana rembesan hormon tiroid terlalu tinggi
 • hipotiroidisme, di mana rembesan hormon tiroid terlalu rendah
 • goiter, akibat pembesaran kelenjar tiroid
 • kanser tiroid

Herba yang boleh meningkatkan kesihatan tiroid

Menambah herba tertentu ke dalam diet seseorang membantu menyokong fungsi tiroid.

Herba berikut boleh meningkatkan kesihatan tiroid:

Ashwagandha

Ashwagandha
Ashwagandha

Ashwagandha, atau Withania somnifera, adalah herba yang menawarkan faedah yang berbeza. Herba ini mempunyai ciri-ciri berikut:

 • anti-radang
 • neuroprotektif
 • adaptogenik
 • hematopoietik, bermakna ia boleh menyokong fungsi sel stem
 • mengantuk tidur
 • anti-kebimbangan

Penyelidikan dari 2019 menunjukkan bahawa menggunakan ekstrak metanol, seperti ashwagandha, menyokong fungsi tiroid dengan mengurangkan tekanan oksidatif dan meningkatkan hormon tiroid. Walau bagaimanapun, kesan sampingan yang berpotensi boleh termasuk sakit perut, cirit-birit, dan mengantuk.

halia

Halia adalah rempah biasa, tetapi akarnya diklasifikasikan sebagai herba. Halia mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk sifat anti-radang, antioksidan, dan antibakteria.

Menggunakan suplemen halia boleh memberi manfaat kepada orang yang mengalami hipotiroidisme, di mana tiroid tidak menghasilkan hormon yang mencukupi. Herba ini juga boleh mengurangkan berat badan dan mengawal profil lipid dan hormon.

Jika anda mengambil dos yang lebih besar, halia boleh mendatangkan kesan sampingan yang berpotensi, termasuk kerengsaan mulut dan tekak, ketidakselesaan penghadaman, pedih ulu hati dan cirit-birit.

Doktor dan profesional penjagaan kesihatan masih belum cukup mengetahui tentang halia dalam dos terapeutik. Oleh itu, orang hamil dan mereka yang menyusu harus mengelakkan makanan tambahan halia dan membincangkan sebarang penggunaan yang dimaksudkan dengan doktor mereka.

Atriplex halimus

Perubatan tradisional Algeria biasanya menggunakan herba Atriplex halimus untuk menguruskan gangguan tiroid.

Atriplex halimus
Atriplex halimus

Penyelidikan mencadangkan bahawa herba ini memberi manfaat kepada tiroid yang terlalu aktif dan tidak aktif serta berkesan dalam merawat sista tiroid kerana kandungan fitokimianya.

Walau bagaimanapun, pada masa ini terdapat sedikit penyelidikan mengenai kawasan ini, jadi bahaya dan kesan sampingan tidak diketahui.

Jintan hitam

Jintan hitam
Jintan hitam

Jintan hitam, atau Nigella sativa, adalah satu lagi herba yang digunakan oleh perubatan tradisional Algeria untuk merawat keadaan tiroid. Jintan hitam mengandungi fitokimia dan komponen biologi yang menyokong pelbagai fungsi dalam badan, termasuk:

 • alkaloid
 • kumarin
 • flavonoid
 • fenolik

Kajian pada tahun 2016 yang melihat kesan jintan hitam terhadap tiroiditis Hashimoto, keadaan yang memusnahkan tiroid secara beransur-ansur, menunjukkan jintan hitam secara amnya boleh meningkatkan status tiroid, serta untuk orang yang mempunyai keadaan khusus ini.

Jintan hitam berkemungkinan selamat apabila diambil dalam dos yang kecil untuk masa yang singkat. Walau bagaimanapun, sesetengah orang melaporkan ruam kulit alahan, dan mereka yang mengambil ubat penipisan darah harus mengelakkan jintan hitam sama sekali.

Bunium incrassatum

Bunium incrassatum adalah herba perubatan yang boleh memberi manfaat kepada orang yang mempunyai keadaan tiroid yang berbeza. Sebagai contoh, kajian 2022 mengenai tikus mendapati bahawa herba ini boleh membantu membaiki tisu tiroid yang rosak akibat tiroid yang terlalu aktif dan tidak aktif.

Bunium incrassatum
Bunium incrassatum

Kajian lanjut akan mengesahkan kebaikan pada manusia, tetapi herba ini mempunyai sifat antioksidan dan mengandungi fitokimia yang boleh melindungi sel.

Tanpa penyediaan yang betul, herba ini boleh menyebabkan keadaan gastrousus.

Saussurea costus

Saussurea costus ialah sejenis thistle yang digunakan secara meluas oleh orang di Arab Saudi, walaupun ia juga memainkan peranan yang lebih umum dalam perubatan tradisional. Herba ini mempunyai sifat antioksidan dan mengandungi flavonoid.

Saussurea costus
Saussurea costus

Terdapat sedikit bukti saintifik untuk menyokong peranan Saussurea costus dalam merawat keadaan tiroid. Walau bagaimanapun, Saussurea costus terus memainkan peranan penting dalam perubatan tradisional, dan beberapa penyelidikan dalam model haiwan mendapati herba ini mempunyai manfaat untuk menguruskan keadaan tiroid.

Pakar tahu sedikit tentang kesan sampingan, interaksi ubat, atau kesan S. costus pada mereka yang hamil atau menyusu. Sesetengah orang juga melaporkan tindak balas alahan, termasuk dermatitis kontak.

Gaharu

Dalam perubatan tradisional, gaharu, atau Aquilaria malaccensis, mungkin memainkan peranan dalam membantu kanser tiroid. Ini kerana kayu gaharu mengandungi antioksidan yang memudaratkan beberapa barisan sel kanser.

Gaharu
Gaharu

Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk meningkatkan keyakinan terhadap manfaat gaharu untuk kanser tiroid dan untuk lebih memahami sebarang kesan sampingan yang berpotensi berbahaya.

Bugleweed

Bugleweed
Bugleweed

Bugleweed, atau Lycopus spp., mungkin mempunyai kesan antitiroid. Ini mungkin menjadikan herba ini sesuai untuk orang yang mempunyai tiroid yang terlalu aktif.

Kajian semula herba untuk fungsi tiroid pada tahun 2021 menyatakan bahawa Bugleweed mempunyai potensi yang paling tinggi kerana ia seolah-olah meningkatkan keupayaan badan untuk menggunakan iodin dengan berkesan.

Herba yang perlu dielakkan apabila anda mempunyai penyakit tiroid

Walaupun sesetengah herba boleh memberi manfaat kepada kesihatan tiroid, herba lain boleh memburukkan keadaan tiroid.

Sebagai contoh, penyelidikan 2019 menyatakan bahawa kerap mengambil ekstrak herba saderi boleh menyebabkan hipertiroidisme, menjejaskan fungsi tiroid.

Jelatang yang menyengat, Urtica dioica, adalah herba lain yang boleh menjejaskan kawalan hormon tiroid.

Bilakah anda perlu menghubungi doktor?

Anda harus sentiasa menghubungi doktor jika anda mengalami gejala yang dikaitkan dengan keadaan tiroid, seperti:

 • keletihan
 • kelemahan
 • perubahan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
 • berubah kepada kadar denyutan jantung
 • intoleransi haba atau sejuk
 • sembelit atau cirit-birit
 • rambut kering atau kulit kering

Jika anda menganggap rawatan herba untuk kesihatan tiroid, anda perlu berbincang dengan doktor terlebih dahulu. Walaupun herba adalah semula jadi, ia boleh mempunyai sifat khusus yang bertindak secara perubatan atau boleh berinteraksi dengan ubat lain.

Jika anda mengalami gejala luar biasa selepas mengambil herba untuk menyokong fungsi tiroid, anda mesti mendapatkan nasihat perubatan secepat mungkin.

Ringkasan

Tiroid ialah kelenjar endokrin kecil yang mengeluarkan hormon yang penting untuk fungsi badan. Tanpa rawatan, gangguan tiroid boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang dengan teruk.

Sesetengah ubat tradisional menggunakan herba untuk menyokong kesihatan tiroid. Herba ini boleh memberi manfaat kepada tiroid yang kurang aktif dan terlalu aktif. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan saintifik diperlukan untuk mengesahkan manfaat herba untuk keadaan tiroid.

Anda harus sentiasa menghubungi doktor atau profesional penjagaan kesihatan jika anda mengalami gejala yang berkaitan dengan keadaan tiroid atau sebelum memulakan pelan rawatan herba.

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *