Pendarahan pada trimester pertama tempoh kehamilan

Ramai wanita hamil mengalami pendarahan pada trimester pertama. Pendarahan pada trimester pertama tempoh kehamilan tidak selalu berbahaya, tetapi penilaian perubatan sangat penting.

Doktor dapat mendiagnosis pendarahan trimester pertama dengan pelbagai ujian. Setelah doktor menentukan penyebabnya, mereka boleh membincangkan rawatan atau pengurusan yang sesuai.

Dalam artikel ini, kita membincangkan sebab, gejala, kapan berjumpa doktor, dan bagaimana doktor mengurus dan merawat pendarahan trimester pertama.

Pendarahan pada bulan-bulan pertama tempoh kehamilan
Pendarahan pada bulan-bulan pertama tempoh kehamilan

Punca

Kira-kira 15% –25% wanita hamil akan mengalami pendarahan pada trimester pertama tempoh kehamilan.

Beberapa penyebab pendarahan pada trimester pertama adalah serius, sedangkan penyebab lain tidak. Kemungkinan penyebab pendarahan trimester pertama termasuk:

  • pendarahan selepas persenyawaan
  • pendarahan subchorionic
  • kehilangan kehamilan awal
  • jangkitan dan keradangan
  • kehamilan ektopik

Pendarahan selepas persenyawaan

Pendarahan ringan mungkin berlaku 1 atau 2 minggu selepas telur yang disenyawakan masuk ke dinding endometrium. Gejala biasa ini tidak menjadi perhatian.

Semasa mengandung, tubuh memanjangkan saluran darah ke rahim untuk menyokong pertumbuhan lapisan embrio dan rahim. Serviks dapat berdarah dengan lebih mudah dalam beberapa minggu pertama setelah pembuahan, terutamanya semasa hubungan seksual, pap smear, dan pemeriksaan pelvis.

Pendarahan subchorionic

Pendarahan subchorionic bermaksud pendarahan berlaku di antara korion dan dinding rahim. Chorion adalah selaput yang mengelilingi embrio yang menanam ke dinding rahim. Chorion akhirnya membentuk plasenta.

Diagnosis pendarahan subkorionik biasanya berlaku semasa ultrasound. Masalah ini boleh mempengaruhi kehamilan walaupun tidak rumit.

Pendarahan subchorionic pada awal kehamilan boleh meningkatkan risiko kelahiran prematur dan pengguguran spontan.

Kehilangan kehamilan awal

Doktor menetapkan kehilangan kehamilan awal sebagai kehamilan yang tidak dapat dilaksanakan. Orang juga boleh menyebutnya sebagai pengguguran spontan atau keguguran.

Terdapat beberapa penyebab kehilangan kehamilan awal. Beberapa penyebab biasa pada trimester pertama termasuk:

Kehamilan ektopik

Doktor mendiagnosis kehamilan ektopik apabila mereka mengesan degupan jantung janin di luar rahim. Penemuan ini menunjukkan bahawa embrio ditanam di kawasan luar rahim.

Oleh kerana embrio tidak dapat bertahan di luar rahim, kehamilan ektopik tidak dapat mencapai jangka panjang.

Kehamilan ektopik boleh mengancam nyawa, dan campur tangan perubatan dan pemantauan yang teliti sangat penting.

Penyakit trophoblastik gestasi

Wanita dengan penyakit trofoblastik kehamilan akan mempunyai banyak tisu di rahim yang dapat dilihat pada gambar ultrasound. Untuk mengelakkan komplikasi, doktor akan mengeluarkan tisu dari rahim. Pembedahan adalah satu-satunya pilihan rawatan untuk penyakit trofoblastik kehamilan.

Dalam kebanyakan kes, keadaan ini akan mencegah kehamilan mencapai jangka masa yang panjang.

Kehamilan anembryonik

Pada kehamilan anembryonik, kantung kehamilan terbentuk di rahim tanpa embrio. Kerana masalah ini, tidak ada embrio yang berkembang menjadi janin, dan kehilangan kehamilan berlaku.

Jangkitan dan penyebab bukan obstetrik lain

Sekiranya doktor menolak sebab-sebab kehilangan kehamilan awal di atas, doktor akan mengesyorkan ujian untuk mengatasi masalah lain yang boleh menyebabkan pendarahan, termasuk:

  • keradangan serviks
  • jangkitan pada pundi kencing atau faraj
  • barah
  • polip
  • buasir

Sekiranya doktor mendiagnosis mana-mana keadaan ini, doktor akan mengesyorkan pengurusan perubatan untuk mencegah komplikasi kehamilan.

Gejala

Pendarahan selepas persenyawaan berlaku tanpa gejala lain. Kadang kala wanita hamil keliru berdarah setelah persenyawaan untuk darah haid mereka, kerana ia mungkin berlaku pada waktu yang sama dengan jangka haid.

Dengan kehilangan kehamilan awal, wanita mungkin mengalami gejala lain, seperti kekejangan rahim. Satu lagi tanda kehilangan kehamilan awal adalah hilangnya gejala kehamilan yang biasa, seperti mual.

Sekiranya jangkitan menyebabkan pendarahan faraj pada trimester pertama tempoh kehamilan, wanita mungkin mengalami demam, kesukaran atau sakit semasa membuang air kecil, dan sakit di dalam atau di sekitar faraj, bergantung pada jenis jangkitan.

Wanita dengan kehamilan ektopik yang pecah memerlukan rawatan perubatan segera. Gejala yang mungkin mereka alami termasuk sakit bahu, ketiadaan bunyi usus, dan perut buncit.

Rawatan pendarahan pada trimester pertama

Pendarahan setelah persenyawaan tidak memerlukan rawatan kerana ini adalah proses normal pada trimester pertama dan tidak mengalami komplikasi.

Sebilangan besar kehilangan kehamilan yang berlaku pada trimester pertama berlaku secara spontan dan sepenuhnya tanpa campur tangan.

Kadang-kadang, doktor menetapkan ubat, termasuk misoprostol (Cytotec), untuk membantu menguruskan kehilangan kehamilan. Ubat-ubatan ini sering menggantikan keperluan pelebaran dan penyembuhan, yang merupakan prosedur untuk membuang tisu dan kandungan lain dari rahim.

Rawatan perubatan dengan misoprostol boleh menyebabkan pendarahan berat tetapi kurang sakit daripada pembedahan. Pembedahan sering menyebabkan lebih banyak trauma dan boleh menyebabkan jangkitan.

Namun, jenis rawatan yang dilalui seorang wanita bergantung pada kesesuaian, keperluan peribadi, dan ketersediaan sumbernya. Seorang wanita yang mengalami kehilangan kehamilan pada trimester pertama harus membincangkan semua pilihannya dengan doktornya.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Wanita hamil yang mengalami pendarahan pada trimester pertama atau pada bila-bila masa dalam tempoh kehamilan harus berbincang dengan doktor.

Seorang doktor mungkin akan memerintahkan ujian darah dan melakukan pemeriksaan vagina untuk mengetahui punca pendarahan. Tidak semua pendarahan menunjukkan kehilangan kehamilan. Sekiranya doktor mengesyaki komplikasi kehamilan, doktor akan membincangkan pengurusan yang sesuai, yang mungkin termasuk menunggu, ubat-ubatan, atau pembedahan.

Ringkasan

Pendarahan pada trimester pertama tempoh kehamilan adalah masalah biasa. Dalam beberapa keadaan, pendarahan mungkin menunjukkan kehilangan kehamilan awal.

Doktor terlebih dahulu akan menentukan punca pendarahan. Kadang-kadang pendarahan tidak berbahaya, seperti pendarahan selepas persenyawaan. Punca pendarahan vagina yang lain memerlukan pemantauan, seperti pendarahan subchorionic.

Wanita hamil yang mengalami pendarahan pada bila-bila masa sepanjang tempoh kehamilan mereka harus berjumpa doktor, supaya doktor dapat mengenal pasti dan menangani penyebabnya.

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *