Punca mual pagi, selain kehamilan

Kehamilan adalah penyebab penyakit pagi yang paling terkenal, tetapi ada banyak sebab lain. Penyebab ini termasuk gula darah rendah dan dehidrasi. Ramai orang mengalami loya pada waktu pagi. Kadang-kadang, itu hanya masalah sementara, tetapi mual pagi juga boleh menjadi keadaan kronik.

Banyak keadaan perubatan, mulai dari jinak hingga sangat serius, boleh menyebabkan mual pagi. Sekiranya gejala tidak membaik dalam beberapa hari, anda perlu berjumpa doktor.

Sebilangan ubat boleh menyebabkan loya. Sekiranya seseorang berasa mual setelah minum ubat, mereka harus bercakap dengan doktor mereka mengenainya.

Mual pagi biasanya bukan keadaan darurat, kecuali disertai dengan gejala serius yang lain.

Dalam artikel ini, kita membincangkan beberapa sebab yang menyebabkan mual pada waktu pagi, selain kehamilan.

Punca mual pagi

1. Keresahan

Punca mual pagi, selain kehamilan
Keresahan boleh membuat seseorang merasa mual pada waktu pagi.

Pagi boleh menjadi kegelisahan yang tinggi. Seseorang mungkin merasa terharu ketika memikirkan hari yang akan datang. Sebilangan orang yang mengalami kegelisahan mengalami mual ketika merasa cemas.

Mual boleh membuat kegelisahan menjadi lebih teruk, terutama bagi orang yang takut muntah atau yang risau akan kesihatannya. Masalah ini boleh memulakan kitaran loya yang berkaitan dengan kebimbangan yang semakin memburuk.

Beberapa strategi dapat membantu dengan mual yang berkaitan dengan kegelisahan. Meditasi dapat menolong beberapa orang menenangkan fikiran mereka yang cemas. Ubat terapi dan anti-kegelisahan juga dapat membantu. Untuk kegelisahan kerana mempunyai waktu pagi yang tergesa-gesa, bangun lebih awal dan melakukan rutin pagi yang boleh dipercayai dapat membantu.

2. Gula darah dan kelaparan rendah

Gula darah rendah boleh menyebabkan rasa mual, serta gejala seperti pening, gemetar, membingungkan, dan bahkan pingsan. Pada waktu pagi, kelaparan sering menyebabkan gula darah rendah, jadi makan makanan boleh membantu.

Orang yang menghidap diabetes mungkin mengalami gula darah rendah kerana ubat-ubatan yang harus diambil. Setelah beberapa jam tanpa makan, gula darah dapat turun ke tahap yang sangat rendah bagi penderita diabetes yang sedang mengambil ubat.

Orang boleh mencuba makan sejurus selepas bangun tidur untuk mengelakkan gula darah rendah pada waktu pagi. Orang yang menghidap diabetes mungkin perlu membincangkan pilihan ubat dan makanan dengan doktor mereka.

3. Migrain dan sakit kepala yang lain

Migrain dan sakit kepala

Mual adalah gejala biasa sakit kepala migrain. Beberapa sakit kepala yang lain, terutamanya sakit kepala kluster, juga boleh menyebabkan rasa mual. Sakit kepala, sensasi yang tidak biasa, dan kepekaan terhadap cahaya adalah tanda-tanda migrain.

Sebilangan besar orang yang mengalami sakit kepala memperhatikan pencetus tertentu. Bagi sesetengah orang, sakit kepala muncul pada awal pagi. Sebabnya mungkin ketegangan otot, tekanan, atau pendedahan cahaya atau bunyi. Gula darah rendah kerana lapar juga boleh mencetuskan sakit kepala migrain.

Seorang doktor boleh membantu memilih rawatan sakit kepala yang tepat. Mengenal pasti sebarang pencetus sakit kepala sering membantu. Sebilangan orang menyedari peningkatan segera dengan ubat preskripsi atau ubat bebas (OTC) untuk merawat sakit kepala.

4. Dehidrasi

Kekeringan boleh menyebabkan seseorang merasa mual.
Kekeringan boleh menyebabkan seseorang merasa mual.
Kekeringan boleh membuatkan sesetengah orang merasa mual. Gejala-gejala dehidrasi lain termasuk pening atau pening, kulit kelihatan sangat kering, mata tenggelam, kencing gelap, tidak kerap membuang air kecil atau buang air kecil, dan keletihan.

Dehidrasi boleh berlaku pada waktu pagi setelah seseorang pergi berjam-jam tanpa minum air. Orang yang minum alkohol atau kafein segera sebelum tidur mungkin lebih terdedah kepada dehidrasi pagi.

Cirit-birit dan muntah boleh menyebabkan dehidrasi, terutama pada kanak-kanak. Berpeluh berpanjangan, terutama apabila tidak minum air yang cukup, juga boleh menyebabkan dehidrasi.

Minum air atau minuman elektrolit boleh membantu. Kadang-kadang, keadaan mendasar yang serius menyukarkan badan untuk menyerap cukup air. Apabila ini berlaku, air minum tidak akan menyembuhkan dehidrasi.

Anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya minum air tidak membantu gejala dehidrasi.

5. Refluks dan pedih ulu hati

Keadaan penyakit gastroesophageal reflux (GERD) berlaku apabila sebahagian kandungan perut bergerak ke belakang, naik ke esofagus dan belakang tekak. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa mual, sensasi terbakar, dan sakit. Sebilangan besar orang menyebut sakit ini pedih ulu hati.

Kesakitan pedih ulu hati dan GERD mungkin lebih teruk pada waktu pagi, kerana berbaring memudahkan kandungan perut bergerak ke arah yang salah. Beberapa orang juga bangun dengan batuk atau suara yang serak.

Sebilangan orang mendapati bahawa makanan tertentu, terutamanya makanan berasid, boleh mencetuskan loya pagi dari GERD. Jadi, sebilangan orang harus menjauhi makanan seperti itu.

Orang lain merasa lega dengan makan makanan yang lebih kecil atau mengambil antasid bebas. Mengambil ubat-ubatan preskripsi dapat menghilangkan kelegaan dari pedih ulu hati.

6. Sakit otot

Ketegangan otot di leher dan bahu yang mencetuskan sakit kepala biasanya menyebabkan mual dan disorientasi. Beberapa bentuk kesakitan otot yang lain juga boleh membuat seseorang merasa mual.

Tidur dalam kedudukan yang tidak biasa boleh membuat sakit otot bertambah teruk pada waktu pagi. Sebilangan orang menyedari bahawa sakit kronik semakin teruk ketika mereka pertama kali bangun. Beberapa keadaan kesakitan, seperti spondylitis ankylosing, atau arthritis tulang belakang, mencetuskan corak kesakitan yang lebih teruk pada waktu pagi.

Kesakitan otot yang menyebabkan mual boleh menjadi sementara. Ini juga boleh menjadi tanda keadaan mendasar yang serius seperti arthritis, cakera herniated, fibromyalgia, atau keadaan otot yang serius.

Orang mesti berjumpa doktor sekiranya kesakitan tidak reda dalam beberapa hari.

Sebilangan orang mendapati bahawa peregangan dengan lembut membantu dengan sakit otot pagi dan loya yang kadang-kadang menyertainya. Pad pemanasan atau pek ais yang digunakan pada kawasan yang menyakitkan selama 20 minit juga boleh membantu.

Pengambilan dadah

Banyak ubat, termasuk ubat haram dan rekreasi, ubat preskripsi, dan bahkan kafein, boleh menyebabkan gejala penarikan dadah. Mual adalah salah satu gejala penarikan ubat yang paling biasa.

Apabila seseorang tidak menggunakan ubat untuk waktu yang lama, mereka mungkin mengalami gejala penarikan dadah.

Bagi orang yang ketagihan dadah, termasuk ubat undang-undang seperti kafein, strategi terbaik untuk mencegah loya pagi adalah berhenti menggunakannya. Kumpulan sokongan, terapi, program 12 langkah, dan pemulihan pesakit dalam atau pesakit luar boleh membantu.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Anda perlu menghubungi nombor telefon kecemasan, atau pergi ke bilik kecemasan jika anda mual dengan demam tinggi.

Pergi ke bilik kecemasan atau hubungi nombor telefon kecemasan jika anda mengalami mual pagi bersama:

  • muntah darah
  • sakit perut yang kuat yang semakin teruk
  • demam tinggi
  • perubahan dalam kesedaran atau kesedaran

Orang yang menghidap diabetes yang mengalami loya yang sengit dan tidak sembuh selepas makan mungkin mengalami ketoasidosis diabetes. Sekiranya keadaan ini berlaku, mereka harus segera menghubungi doktor atau pergi ke bilik kecemasan.

Sekiranya loya pagi tidak sembuh dalam beberapa hari, hubungi doktor. Mungkin berguna untuk menyimpan catatan pemicu, termasuk perubahan diet, gaya hidup, atau ubat-ubatan terkini. Tindakan ini dapat membantu doktor menentukan punca mual.

Bangun dari rasa mual adalah cara yang tidak menyenangkan untuk memulakan hari. Dalam kebanyakan kes, loya adalah ketidaknyamanan sementara, bukan tanda keadaan perubatan yang serius.

Gabungan rawatan rumah dan rawatan perubatan yang betul hampir selalu dapat membantu. Orang mesti berjumpa doktor sekiranya gejala tidak membaik selepas beberapa hari.

.

Ketahui lebih lanjut

No Content Available

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *