Apa yang menyebabkan sakit perut atas?

Beberapa keadaan boleh menyebabkan sakit perut bahagian atas, termasuk senak, perut kembung, dan gastritis. Rawatan biasanya bergantung kepada punca, tetapi ubat-ubatan dan perubahan diet sering membantu.

Sakit perut adalah aduan biasa. Walaupun banyak isu yang bertanggungjawab untuk sakit perut bahagian atas, seperti kembung perut atau virus perut, tidak perlu dibimbangkan, isu lain mungkin memerlukan rawatan perubatan.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan 10 kemungkinan penyebab sakit perut bahagian atas, pilihan rawatan dan bila untuk berjumpa doktor.

Kembung perut

Apa yang menyebabkan sakit perut atas?

Perut kembung berlaku secara semula jadi di dalam usus dan saluran penghadaman. Apabila gas terkumpul, ia boleh menyebabkan perasaan tekanan, kembung perut, atau kenyang.

Perut kembung biasanya hilang tanpa rawatan dalam masa beberapa jam. Jika kembung perut berlaku dengan demam, muntah yang tidak terkawal, atau sakit yang teruk, anda perlu pergi berjumpa doktor.

Kesakitan kembung perut biasanya tidak serius, dan ubat-ubatan tanpa preskripsi boleh membantu. Anda juga boleh cuba makan dengan lebih perlahan untuk mengelakkan menelan udara dan mengelakkan perut kembung menjadi lebih teruk. Sesetengah orang menyedari bahawa makanan tertentu lebih cenderung menyebabkan sakit perut kembung.

senak perut

Ketidakhadaman biasanya berlaku apabila terdapat terlalu banyak asid dalam perut, yang boleh berlaku selepas makan makanan yang sangat berasid. Senak boleh menyebabkan rasa terbakar di bahagian atas perut dan kadangkala di dalam mulut atau tekak. Kesakitan juga mungkin terasa seperti berpunca dari dada.

Kurang biasa, senak boleh disebabkan oleh ulser perut, refluks asid, atau juga kanser perut.

Ubat-ubatan yang dijual bebas sangat berkesan untuk menguruskan senak sementara. Mengenal pasti pencetus, seperti makanan tertentu, boleh membantu anda membuat perubahan gaya hidup yang sihat.

Gastritis

Gastritis akut berlaku dalam jangka pendek dan datang dengan cepat, biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti bakteria Helicobacter pylori. Gastritis menyebabkan lapisan perut menjadi bengkak dan menyakitkan.

Punca gastrik kronik termasuk:

 • penyakit Crohn
 • penyakit autoimun
 • sarkoidosis
 • alahan
 • virus pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah
 • pengambilan alkohol
 • penggunaan NSAID

Antibiotik biasanya boleh merawat jangkitan bakteria. Apabila gastritis kronik, mendiagnosis dan merawat punca asas boleh membantu.

Virus perut

Gastroenteritis adalah virus perut yang boleh menyebabkan loya, muntah, dan cirit-birit, selain sakit perut bahagian atas. Sesetengah orang memanggil gastroenteritis sebagai selesema perut, tetapi ia sebenarnya bukan sejenis selesema.

Bagi kebanyakan orang, gejala hilang dengan sendirinya dalam masa beberapa hari. Mengelakkan makanan berat dan hanya minum cecair jernih boleh membantu anda berhenti muntah.

Adalah penting untuk mengelakkan dehidrasi, jadi pertimbangkan untuk meminum sesuatu yang memulihkan elektrolit sehingga gejala hilang.

Sakit otot

Banyak otot memanjang ke bahagian atas perut. Sakit akibat kecederaan otot ringan atau kekejangan boleh menyebabkan sakit sementara di bahagian atas abdomen.

Kesakitan sering menjadi lebih baik dengan urutan lembut dan berehat. Sesetengah orang juga mendapat kelegaan dengan menggunakan pek sejuk dan panas.

Apendiks

Apendisitis adalah jangkitan pada apendiks. Tanpa rawatan, jangkitan boleh menyebabkan apendiks pecah, dan keadaan ini boleh mengancam nyawa.

Pada peringkat awal apendisitis, seseorang mungkin melihat sakit yang membosankan di sekitar pusar mereka, tetapi sakit ini boleh menjalar ke bahagian atas perut. Apabila jangkitan semakin teruk, rasa sakit bergerak ke bahagian bawah kanan.

Batu karang

Batu karang adalah pembentukan keras kolesterol atau bilirubin yang boleh berkembang di dalam pundi hempedu. Batu karang tidak selalu menyebabkan masalah, tetapi kadangkala ia menyekat saluran hempedu.

Sekatan daripada batu karang boleh menyebabkan sakit yang teruk di bahagian atas perut kanan, serta muntah, keletihan, dan keletihan.

Dalam sesetengah kes, pembedahan diperlukan untuk menyelesaikan masalah dari batu karang. Sebagai contoh, jika batu karang menghalang saluran sistik, maka doktor akan mengeluarkan pundi hempedu.

Jika batu karang menyekat saluran hempedu biasa, maka endoskopik retrograde cholangio-pancreatography (ERCP) mungkin diperlukan untuk membantu mengekstraknya. Kaedah ini dilakukan dengan memasukkan kamera nipis dan alat lain ke dalam kerongkong anda untuk memanipulasi dan menyelesaikan penyumbatan.

Masalah hati atau pankreas

Hati, pankreas, dan pundi hempedu bekerjasama untuk menyokong penghadaman. Ketiga-tiga organ ini berada di bahagian atas kanan perut.

Kadangkala, batu karang yang tidak dirawat menyekat saluran hempedu, menyebabkan sakit pada hati atau pankreas.

Penyakit hati, seperti hepatitis, boleh menyebabkan sakit hati. Pankreatitis, iaitu keradangan pankreas, juga boleh menyebabkan kesakitan. Beberapa punca lain, seperti kanser hati atau pankreas, kurang berkemungkinan.

Rawatan yang betul bergantung kepada punca yang mendasari. Orang yang menghidap pankreatitis mungkin perlu tinggal di hospital untuk mendapatkan cecair dan pemerhatian. Penyakit hati memerlukan ubat, dan pemindahan hati boleh merawat penyakit hati lanjutan.

Sekatan usus

Halangan usus menyekat usus, menjadikannya sukar atau mustahil untuk dilalui apa-apa. Halangan ini boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, sembelit, dan kesukaran mencerna dan menyerap makanan.

Sekatan usus adalah kecemasan perubatan, kerana usus boleh koyak atau dijangkiti dengan serius. Ubat-ubatan, cecair, dan ubat penahan sakit sering membantu. Dalam sesetengah kes, pakar bedah mungkin perlu mengeluarkan penyumbatan.

Penyakit divertikular

Kantung kecil yang dipanggil diverticula boleh muncul di dalam usus, terutamanya di kolon. Kehadiran kantung ini dikenali sebagai diverticulosis.

Apabila kantung ini meradang atau dijangkiti, seseorang boleh mengalami sakit perut yang teruk. Keradangan divertikular dikenali sebagai diverticulitis.

Lokasi kesakitan bergantung pada di mana diverticula berada. Walaupun diverticula lebih biasa di bahagian bawah usus, ia juga boleh muncul di bahagian atas usus, menyebabkan sakit di bahagian atas perut.

Probiotik dan diet serat tinggi sering membantu merawat diverticulitis. Antibiotik telah digunakan secara tradisional untuk merawat diverticulitis, tetapi cadangan yang muncul mencadangkan penjagaan sokongan hanya dalam diverticulitis yang tidak rumit

Jika jangkitan bertambah teruk atau tidak hilang, doktor mungkin melakukan pembedahan untuk membuang diverticula atau sebahagian daripada usus.

Bilakah anda perlu menghubungi doktor?

Dalam kebanyakan kes, adalah selamat untuk menunggu dan melihat sama ada sakit perut bahagian atas hilang tanpa rawatan. Jika sakit berterusan atau bertambah teruk, anda perlu pergi berjumpa doktor.

Anda perlu berjumpa doktor dalam masa 24 jam jika:

 • Muntah berlangsung lebih lama daripada 12 jam.
 • Terdapat demam bersama dengan sakit perut.
 • Sakit perut berlaku selepas kecederaan, seperti pukulan pada perut.
 • Seseorang mengalami sakit perut selepas mengambil ubat baru.
 • Sakit perut berlaku pada seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah akibat HIV, kemoterapi, atau imunosupresan.

Pergi ke bilik kecemasan atau dapatkan rawatan segera jika:

 • Terdapat kesakitan yang teruk di bahagian atas perut kanan.
 • Sakit perut memang tak tertanggung.
 • Terdapat sakit perut dan najis berwarna putih atau pucat.
 • Seorang wanita hamil mengalami sakit perut yang teruk.
 • Seseorang mengalami tanda-tanda dehidrasi yang teruk, seperti tidak membuang air kecil, bibir merekah, kulit yang sangat kering, kekeliruan, pening, atau mata cekung.
 • Bayi yang baru lahir mengalami muntah yang berterusan atau demam panas.

Soalan lazim

Di bawah adalah soalan lazim tentang punca sakit perut.

Kenapa perut saya sakit di bahagian atas?

Sakit di bahagian atas perut boleh mempunyai banyak sebab, termasuk:

 • gas terperangkap
 • senak perut
 • ketegangan otot
 • jangkitan
 • apendiks
 • batu karang
 • masalah pankreas atau hati

Apakah rasa sakit gastrik atas?

Punca sakit perut atas yang berbeza menghasilkan gejala yang berbeza. Walau bagaimanapun, kesakitan ini mungkin terasa seperti sakit yang membosankan, sensasi terbakar, atau sakit tekanan yang semakin meningkat.

Bilakah saya perlu pergi ke bilik kecemasan untuk sakit perut atas?

Dapatkan bantuan perubatan segera jika sakit perut bahagian atas menjadi teruk, berpanjangan, atau berikutan kecederaan langsung pada kawasan tersebut. Jika sakit perut bahagian atas mengiringi perubahan warna najis, keletihan, atau dehidrasi yang teruk, anda perlu pergi ke bilik kecemasan.

Bagaimanakah saya boleh melegakan sakit perut bahagian atas saya?

Rawatan untuk melegakan sakit perut atas bergantung kepada punca. Sebagai contoh, seseorang selalunya boleh melegakan kesakitan akibat senak dengan antacid yang dijual bebas, manakala sakit akibat jangkitan virus memerlukan penghidratan dan rehat.

Ringkasan

Sakit perut boleh menjadi sedikit kesulitan atau terlalu kuat sehingga menyukarkan berfungsi. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada gejala lain sebelum memutuskan sama ada rawatan perubatan diperlukan.

Dalam banyak kes, terutamanya kes disebabkan oleh jangkitan kecil atau perut kembung, sakit perut bahagian atas akan hilang dalam beberapa jam atau hari.


Sumber maklumat:

Ketahui lebih lanjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *